Onurcan Değer
Onurcan Değer

Geçtiğimiz hafta ekonomi ve ABD-Türkiye ilişkileri

ABD-Türkiye gerginliğinden kaynaklı endeks haftayı dalgalı kapatırken döviz kuru ise zirve tazeledi.

5 Ağustos 2018 Saat: 23:09
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu yazı 2.908 kez okunmuştur

 Haftaya 95.340 puan ile başlayan BIST-100 endeksi haftanın son gününü 95.610 puan ile kapattı. Döviz kurunda ise ABD-Türkiye ilişkilerinin gergin olması nedeniyle bir kez daha tarihi zirve yaşandı ve dolar 5.11 seviyesine ulaşırken avro 5.93 seviyelerini gördü. Haftanın son günün de ise Temmuz ayı enflasyon oranları açıklandı ve TÜFE yüzde 0.55 artarken ÜFE ise yüzde 1.77 artış gösterdi. Enflasyon ise yıllık bazda yüzde 16.40 olan beklentinin altında gelerek yüzde 15.85 seviyesinde gerçekleşti.
ABD'li Rahip Brunson'un Türkiye'de ev hapsi cezasına çarptırılmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump'tan yaptırım kararı geldi. ABD'den gelen yaptırım kararında Türkiye İçişleri ve Adalet Bakanlarının ABD'de deki varlıklarına el konulması ve seyahat yasağı gibi sınırlamaları içeren kararda ABD Başkan Yardımcısı Pence ''Brunson serbest kalana kadar Türkiye'ye yaptırım uygulamaya hazırız'' ifadelerini kullandı. Yaptırım kararının ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu sosyal medya hesabından ''Karşılıksız kalmayacak.'' sözleri ile tepki gösterdi. Hemen ardından CB Erdoğan ise "Arkadaşlarıma talimatı veriyorum. ABD'nin adalet ve içişleri bakanlarının Türkiye'deki malvarlıklarını donduracağız, varsa" sözleri ile ABD'nin yaptırım kararına karşılık verdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak ise açıklamalarında ''Hiçbir dönemde olmadığı kadar güçlü ve koordineli bir yapı ortaya çıkıcak bunun adımlarını atmaya başladık.'' dedi. Ardından OVP'nin (Orta Vadeli Program) Eylül'ün ilk yarısında açıklanacağını belirtti.
Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde konuşan CB Erdoğan ise ''100 Günlük Eylem Planını'' açıkladı. 400 ayrı projenin bulunduğu ''100 Günlük Eylem Planında'' CB Erdoğan Türkiye'nin ekonomik bir savaşta olduğunu belirterek, yastık altında ki altın ve dövizleri bozdurma çağrısında bulundu. Bunun yanı sıra yeni pazar alanları, istihdam, savunma sanayi ve birçok konuda açıklamalarda bulundu.


 BIST-100 endeksi uzun zamandır alçalan kanal içerisinde olup birçok kez destek ve direnç noktasını denemiş ve yükselen kama formasyonu oluştuktan sonra formasyon işlemiş ve aşağı yönlü kırılma gerçekleşmiş. İlk direnç seviyesi 97.500 olmakla birlikte önemli ve ilk güçlü destek seviyesi olan 93.400'ün aşağı kırılması durumunda 86.000 seviyelerine kadar gelmesi beklenmektedir. ''Burada yer alan analiz ve bilgiler Yatırım Danışmanlığı kapsamında olmayıp, KESİNLİKLE YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.''

 

Haber Kartepe Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Borsa İstanbul Ve Hisse Senetleri31 Ocak 2020 Saat: 15:14
Dünyada ilk borsa olarak nerede kuruldu, şuanda dünya üzerinde borsanın kalbi nerede atıyor ve en önemlisi Borsa İstanbul nasıl kuruldu bu soruları cevaplayacağız.
Türkiye Ekonomisi Ve Önümüzdeki Hafta Doların Seyri12 Ağustos 2018 Saat: 23:25
ABD-Türkiye ilişkileri gerginliğini koruyor.
Tüm Yazıları
Yukarı ↑