Güncel

Zirve panel oturumlarla devam ediyor

Kartepe Zirvesi 2018, açılış programlarının ardından panel ve oturumlarla devam ediyor

27 Ekim 2018 Saat: 15:40
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 724 kez okunmuştur

Zirve panel oturumlarla devam ediyor
Zirve panel oturumlarla devam ediyor

Kartepe Zirvesi 2018, Göç, Mültecilik ve İnsanlık temasıyla, bilim insanları, entelektüeller, siyasetçiler ve medya mensuplarının katıldığı oturumlarla devam ediyor. İnsanlık Salonunda, “Göç ve Kültürel Uyum” ve “Göç Hareketlerinin Değişimi ve Gelecek Öngörüleri” başlıklı iki panel oturum gerçekleştirildi. “Göç ve Kültürel Uyum” akademisyenler tarafından değerlendirildi.

BATI’NIN ORTAYA ÇIKARDIĞI DRAM

İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fatih Aysan moderatörlüğünde

Göç ve Kültürel Uyum Konusunun ele alındığı panelde, Gaziantep Bülbülzade Vakfı’ndan Turgay Aldemir, Türk Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Tülin Haji Mohammad, Göç ve Kültürel Uyum konusunda bilgi aktardı. Gaziantep Bülbülzade Vakfı’ndan Turgay Aldemir, “Her dönem kendi göçünü ve göçmenini yaratmıştır. Göç meselesi, son yüzyılda Batı’nın ortaya çıkardığı dramı ortaya koymaktadır. Bir arada yaşamak ahlaki bir konudur. Ahlaki bir yozlaşma yaşadık. Batı kendi kimliği ile ilgili bir sorgulama içerisinde. Kendi tarih ve kimliğinden kaygısı olmayanlar yüzleşmekten kaygı duymazlar. 3,5 milyon mülteci bir anadır, evlattır. İnsanlık bunları rakam indirgememelidir” dedi.

ÇÖZÜM İNSANLARI ÇADIR KENTLERE HAPSETMEK Mİ?

‘’Yapmamız gereken bu insanları çadır kentlere hapsetmek miydi?’’ diye soran Aldemir, evine ülkemize mülteci olarak gelmiş göçmen misafir götüremediği için üzülen dedeler nineler gördüğünü ifade etti. ‘’Hayırseverlik ve konuk severlik millet içindir’’ diyen Aldemir, “Yalnızca yardım dağıtarak değil insanlığımızı kazanmak için mültecilerin sorunlarına çözüm bulmayı bir fırsat olarak görmeli ve göçmenleri her sorunun çözümüne ortak etmemiz gerekir” dedi.

YÜZDE 52’Sİ ÜNİVERSİTE MEZUNU

Türk Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Tülin Haji Mohammad, “Türkler ve Suriyeliler arasında tarihi birçok benzerlikler

vardır. Dini, dil, mutfak kültürü, mimari gelenekler ve insan davranışları da bir birine benzerlikler göstermektedir” dedi. Suriyeli göçmenlerle 30 farklı şehirde anket yaptığını belirten Haji Mohammad, 25-30 yaş arası katılımcıların yüzde 52’sinin üniversite mezunu olduğunu, yüzde 5’inin yüksek lisans, yüzde 1’inin hiç okumadığı ve 5 aile üyesinden en az birinin Türkçe konuşabildiği sonucuna ulaştıklarını ifade etti.

 

Haber Kartepe Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑