Güncel

Suadiye'de tepki var: Cumhurbaşkanına kadar şikayet edeceğiz

Kartepe Suadiye Kurudere mevkiinde kurulmak istenen Kolza Biodizel Depolama Tesisiyle ilgili ÇED toplantısı Suadiye Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

8 Ekim 2019 Saat: 14:20
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.274 kez okunmuştur

Suadiyede tepki var: Cumhurbaşkanına kadar şikayet edeceğiz
Suadiye'de tepki var: Cumhurbaşkanına kadar şikayet edeceğiz

KAYMAKAM DA KATILDI

Atık Yağ Depolama Tesisinin ÇED Toplantısına Kaymakamı Altuğ Çağlar, Suadiye Mahalle Muhtarı Vehbi Gündüz, kurulması planlanan firmanın genel müdürü Göktan Gürcü, genel müdür yardımcısı Özlem Çağlı ve yaklaşık 100 Suadiyeli mahalle sakini katıldı. Kolza Biodizel Kartepe TAMAMEN BİTKİSEL Kurulması planlanan Kolza Biodizel’de genel müdürlük görevini üstlenecek olan Göktan Gürcü, Kartepeli vatandaşlara sunum yaparak tesisle ilgili bilgiler aktardı. Gürcü, “Kolza Biodizel, Çevre Bakanlığı ve 'dan lisanslı olarak ülke genelinde topladığı bitkisel atık yağlardan biyodizel üreten bir kuruluştur.

EPDK KATKIDA BULUNUYORUZ

Kolza Biodizel olarak çevre ve insan sağlığı için büyük bir tehdit oluşturan bitkisel atık yağları ülkemizin her bir köşesinden toplayıp geri dönüştürerek İstanbul Tuzla'da bulunan tesisimizde biyodizel üretiminde kullanıyoruz. Bir yandan sularımızın kirlenmesini önlerken bir yandan da ülkemizin ihtiyacı olan enerji kaynağı üretimine katkıda bulunuyoruz. Hem de tamamen yeşil ve yerli.

KANSEROJEN YOK

Ben hemen sizin sormayı düşündüğünüz soruları da cevaplayayım. Kesinlikle koku yaymıyor. Tesisin içinde koku var. Ancak bu kokuyu içerideki sistemle bertaraf ediyoruz. Ayrıca kesinlikle kanserojen madde yayımı tesisimizde yok.

BİR APARTMANDAN DAHA AZ

Bir apartmandan daha az karbon salınımı yapacağız. 17 bin kilogram yılda karbon salınımı var bizim tesisimizin. Yılda 30 bin km yapan bir araba yılda 4 bin kg karbon salımı yapıyor. Bu koca tesis yılda dört araç kadar karbon salımı yapıyor. Ve tekrar söylüyorum bir apartmandan daha az karbon salımı yapıyoruz. Her köşeye apartman dikiyorlar. Her apartman için böyle toplanıyor muyuz?” ifadelerini kullandı.

AYNISI VAR. BIKTIK

Kartepe Çepni Mahallesi Muhtarı Hüseyin Türker, “Bizler OSB’de biodizel fabrikasıyla mücadele ediyoruz. Onların kokusundan ve sıkıntılarından bıktık. Biz yeşilin doğasıyla yarışıp dünyayla yarışmak istiyoruz. Biz önceden ilaç kullanmazken ürünlermizden hasat alırdık. Şimdi çiftçi 7 farklı ilaç kullanım hasat alamıyor.

KOKU ÜRETEN TESİS

Suadiye Mahalle Muhtarı Vehbi Gündüz de tepki gösterdi. Gündüz, “Biz sanayi arasında sıkışmış bir mahalleyiz. Kolza firması kendini bir hastane gibi göstermeye çalışıyor. Bunda sıkıntı yok onlar da kendini bir şekilde anlatmak istiyor. Biz isteriz ki bu fabrika yerleşim yerlerinin dışında olsun. Biz Kolza’ya karşıya değiliz. Biz koku üreten firmaların mahallemize girip bizi tedirgin ve rahatsız etmesini istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

TURİZM DEDİNİZ

Daha sonra söz alan mahalle sakini , “Ben 15 yıldır Suadiye’de oturuyorum. Bu sebeple 15 yıldır burada nasıl bir dönüşüm olduğunu çok iyi gözlemledim. Suadiye eski Suadiye değil. Buraya turizm alanı dediniz. Mahallemiz fabrikadan geçilmiyor. Adnan Kızıltepe İSTEMİYORUZ Biz Suadiyeliler olarak bir fabrika daha istemiyoruz. Gerekirse Ankara’ya gideriz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kadar bu işi şikayet ederiz. Ama biz mahalleliler olarak istemiyoruz. Bu kadar netiz” açıklamasında bulundu.

Çepni Mahalle Muhtarı Hüseyin Türker: Fabrikanın kurulmasına karşı olduğunu söyledi.

Suadiye Mahallesi Muhtarı Vehbi Gündüz: Fabrikanın kurulmaması için herşey yapacağız.

 

Haber Kartepe Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑