Yaşam

Sanatta hak ihlalleri hız kesmiyor

Sanat Meclisi, 2019 yılının haziran ayında sanat alanında gerçekleşen hak ihlallerini açıkladı.

10 Temmuz 2019 Saat: 17:57
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.230 kez okunmuştur

Sanatta hak ihlalleri hız kesmiyor
Sanatta hak ihlalleri hız kesmiyor
Yasaklamaların ve saldırıların sürmesiyle birlikte tarihi yerlerdeki bir nevi “gasp”lardadikkat çeken detaylar arasında yer aldı. Rapor başlıklar halinde, özetle şöyle:

ŞARKICI ALPAY’A TERÖRİST SUÇLAMASI.

Sanatçı Alpay bir konseri sırasında “Sıradaki şarkım, devlet tarafından zalimce katledilen insanlara gelsin” sözlerinin ardından dinleyicilerden biri tarafından ihbar edildi, hakkında soruşturma başlatıldı. Alpay konuya ilişkin bir açıklama yaptı;  “Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri tarafından katledilen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarıyla, Gezi direnişinde hayatını kaybeden Berkin Elvan’a şarkı ithaf etmenin neyi terör? Ben şarkıyı ithaf ettiğimde salondakiler ayakta alkışladılar. Eğer Gezmiş ve arkadaşlarına, Berkin Elvan’a şarkı ithaf etmek, Gezi direnişini savunmak terörse ben teröristim. Bunu her yerde söylerim” dedi. Sanatçı Alpay, hukuki yollara başvuracağını belirtti.

1600 YILLIK SARAY YOK OLUYOR

İstanbul’un Fatih İlçesi’nde deniz kıyısında bulunan ve Bizans dönemine ait 1600 yıllık Bukoleon Sarayı tamamen yok oluyor. Konstantinopolis’te Büyük İmparatorluk Sarayı kompleksi içinde yer alan bir sahil sarayı olan Bukoleon, demiryolu, yapılaşma ve kısmen sahil yolu çalışmaları nedeniyle oldukça tahrip olmuş durumda. Eğer bir çalışma yapılmazsa yakında tamamen yok olacak… Kuzey tarafı 1870’lerde yapılan demiryoluna bakan sarayın bu kısmında yoğun tahribat görülmekte. Demiryolunun beton duvarları ise yapının duvarlarına dayandırılmış. İskele kısmına inen basamaklı rampanın altında kalan sarnıcın içi ve çevresi de çok yoğun bitki örtüsü ve çöplerle dolu.

GEZGİNFEST’E İZİN YOK!

Van’ın Gevaş Kaymakamlığı’nca daha önce 20-22 Haziran’da düzenleneceği duyurulan ‘GezginFest Van’a izin verilmediği açıklandı. Kaymakamlığın açıklamasında, “Huzur ve güven ortamı içinde etkinlik geçirilmesi için gerekli teknik şartlar sağlanamadığından organizasyona izin verilmemiştir” denildi. Festival koordinasyonu ise teknik şartnamede yer alan her şeyi 10 Haziran’a kadar süreleri olmalarına rağmen erkenden yerine getirdiklerini aktardı. Festivalin bu yıl gerçekleştirilmesinin önünde yalnızca Gevaş Kaymakamlığı’nın iptal kararı olmadı. Ahlak Hareketi adında gerici örgütün karalamalarına da maruz kalan festival için şehir merkezindeki billboardlara Nur Suresi’nden alıntılarla “Festival Tuzağına Hayır” başlıklı ilanlar asıldı. Ayrıca “Gençlik Festivali mi, gençliğin felaketi mi?” başlığıyla dağıtılan el ilanlarında ise “Müslüman genç nesli koruyalım. Toplumumuzu içkiye ve ahlaksızlığa teşvik eden, yüce kitabımızı ve dini değerlerimize hakaret eden bu rezaleti durduralım” ifadeleri yer aldı.

MÜZE YERİNE NARGİLE KAFE

Beykoz’da 2018 yılı Temmuz ayında gündeme oturan kaçak kafeterya inşaatı tamamlandı. Öyle ki ruhsatı bile alındı. Söz konusu arkeolojik kazı alanını, müze yapacağını söyleyerek, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden kiralayan Remzi Gür,  orada cam bölmelerle müze yapacaklarını dile getirmişti. Kaçak kafeterya inşaatının yapımını ise Mustafa Gürkan’ın Başkan olduğu yönetimde yer alan AKP Beykoz İlçe Yönetim Kurulu üyesi Resul Rençber üstlenmişti. 2018 yılı temmuz ayında, başlayan kaçak inşaat Beykoz’da ciddi tartışmalara neden olmuştu. İş adamı Remzi Gür ile yakınlığı bilinen aynı zamanda Kastamonulu olmalarıyla da ayrı bir dayanışmaları olan dönemin AKP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Sadettin Çay tarafından yapılan kaçak kafeteryadan, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek haberi olmadığını açıklamış ve inşaatı mühürlemişti.

ALAADDİN CAMİSİ’NDE RESTORASYON FACİASI

Antalya Korkuteli’nde Selçuklu dönemi stilinde yapılan 800 yıllık Alaaddin Camisi’nde taşları statik nedenlerle sökülen ‘taç kapı’nınrestorasyonu bitti. Yeni taşlarla silbaştan inşa edilen kapı ‘yepyeni’ oldu. Tarihi kapının “sanat şaheseri” olarak nitelendirilen bezeme ve motiflerinden pek çoğu artık yok. Restorasyon projesinin mimarı Mehmet Emin Yılmaz, tüm duvarların statik incelemesinin yapıldığını, taç kapıdaki taşlardan numuneler alındığını ve sökülerek güçlendirmeye karar verildiğini, nitelikli taşların depoya kaldırıldığını ileri sürdü. Ancak restorasyon sırasında kapı taşlarının bir kısmının üstüne numaralar kondu ama taşlar yola gelişigüzel dizildi. Anadolu’nun önemli eserlerinden Alaaddin Camisi’nin kapısı artık yoktu… Vakıflar Antalya Bölge Müdürlüğü restorasyonu yapan şirkete soruşturma açarak ihaleden el çektirdi. 16 Mart 2017 tarihinde 480 bin lira bedelle sadece taç kapıyı başka bir şirkete ihale etti. İşi bitirmesi için de 10 ay süre tanıdı. Restorasyon bu yıl başında bitirildi. Ancak eski taç kapıdan geriye bir şey kalmamıştı.

OYUNCU SERMİHAN MİDYAT’A SALDIRI

Müzik dinlemek için gittiği Büyüada’da bir lokalde oyuncu, yönetmen Sermihan Midyat saldırıya uğradı. Şarkıcı Nev’den Ahmet Kaya’nın “Kum Gibi” şarkısını okumasını isteyen Midyat’a şarkıcı Nev sandalye fırtlattı.

URFALI SANATÇININ EVİNE POLİS BASKINI.

Diyarbakır’da polis, Urfalı sanatçı Bülent Turan’ın evinin kapısını koçbaşı ile kırdıktan sonra ‘pardon’ diyerek evden ayrıldı. Diyarbakır’da düzenlenen polis baskınında, evin kapısını parçalayan polis, “Pardon yanlışlık oldu” diyerek tutanak tutup, evden ayrıldı. Diyarbakır’ın merkez Kayapınar ilçesinde sabah saat 04.00’te sanatçı Bülent Turan’ın evine baskın düzenleyen polis, ev sahibinin kendisini tanıtması ve kapıyı açmak için zaman istemesine rağmen giriş kapısını koçbaşıyla parçaladı. O esnada kapıyı açmaya çalışan ev sahibi vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandı.

FESTİVALE HAREKAT İPTALİ

Zonguldak’ta, Aleyna Tilki ve Ferhat Göçer’in sahne alacağı 26 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasındaki festival, Pençe Harekatı nedeniyle iptal edildi. Zonguldak Belediyesi yaptığı yazılı açıklamayla, Pençe Harekatı’nın toplumda oluşturduğu hassasiyet nedeniyle festivalin iptal edildiğini duyurdu. Açıklamada özetle şöyle denildi: “Pençe Harekâtı’nın toplumumuzun geniş bir kesiminde hassasiyeti artırdığını gözlemlemekteyiz. Komitemizce, sürece ve ülke gündemine geniş bir açıdan bakmaya çalışılarak, sınırlarımızda devam eden operasyonlar, siyasi iklim ve toplum hassasiyeti doğrultusunda, meclis üyesi arkadaşlarım ve festival komitemizin ortak kararı ile şu an için festival programımızı iptal etmenin daha doğru bir davranış olacağı tarafımızca değerlendirilmiştir.”

KAYBOLAN TABLO ŞİRKET KASASINDAN ÇIKTI.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele ekipleri, Nişantaşı'nda bulunan ve Türkiye'nin en ünlü müzayede şirketlerinden birisi olarak bilinen Beyaz Müzayede'ye savcılık kararıyla baskın düzenledi. İstanbul polisini ünlü müzayede şirketine baskına götüren savcılık talimatının, 2012 yılında Ankara Resim ve Heykel Müzesinden çalınan, Türk resim tarihinin ilk portre ressamı olan ve yaptığı Atatürk ve İsmet İnönü portreleriyle bilinen ressam Feyhaman Duran'a ait "Ortaköy" isimli tablonun şirketin ofisinde bulunduğu bilgisiydi. Yapılan baskında müzayede şirketinin beşinci katında aranan tabloya ulaşıldı.  2015'te aynı şirket tarafından müzayede listesine konulan ve Kültür Bakanlığı müfettişleri tarafından fark edilip satışına onay verilmeyip teslimi istenen tabloyu, 4 yıldır "Elimizde değil" diyerek oyalayıp teslim etmeyen şirketin sahibi Aziz Karadeniz hakkında adli işlem başlatıldığı belirtildi.

BELEDİYE SAAT KULESİNİ YIKTI

AKP’li Belediye Giresun’da Saat Kulesi’ni Yıktı. Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, eski Belediye Başkanı Kerim Aksu döneminde inşa edilen ve tartışmalara yol açan saat kulesi hakkında çıkan yıkım kararının uygulandığını açıkladı. Bu konuda özellikle sokaktaki vatandaşlardan gelen tepkileri dikkate aldıklarını iddia eden Şenlikoğlu, “Çan kulesi şanlı tarihimizi asla temsil etmiyor” diyerek Trabzon Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nce de yıkım kararı bulunduğunu ve kararın uygulandığını söyledi. Kulenin yıkılması için seçim öncesi ve sonrası ciddi anlamda tepkiler aldığını ifade eden Şenlikoğlu, “Bu konuda hemşehrilerimizin düşüncelerini dikkate alıyoruz. Çan kulesinin yıkımıyla yerine ilimize ve Giresunlu’muza yakışır düzenleme ve çalışmayı en kısa zamanda yapacağız” dedi.

VİZE ALAMAYAN SANATÇI YAŞAMINI YİTİRDİ

22 yaşındaki kemancı Barış Yazgı, Belçika'ya gitmeye çalışırken sığınmacı teknesinde hayatını kaybetti. 22 yaşındaki kemancı Barış Yazgı'nın müzikle ilmek ilmek ördüğü gelecek umudu Ege Denizi’nin Midilli açıklarında batan sığınmacı teknesinde son buldu. İşi ve sabit bir geliri olmayan Yazgı, ağabeyinin yaşadığı Belçika’ya vize alamayınca insan kaçakçılarıyla anlaştı. İyi bir eğitim alma ve keman virtüözü olma hayaliyle çıktığı yolda hayatını kaybetti.

UYUŞTURUCUYA ÖZENDİRMİŞLER

Sıfır Bir dizisinde oynayan 3 oyuncu, “uyuşturucuyu özendirmekten” gözaltına alındı. Adana’da çekilen ve şehrin arka mahallelerinde geçen Sıfır Bir dizisinde uyuşturucu madde kullanılan bir sahne, polisi harekete geçirdi. Söz konusu sahnede uyuşturucu madde kullanan Burak A., Cengizhan Y., Furkan S. K., İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı. Gerçek uyuşturucu madde kullandıkları öne sürülen ve “Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını alenen özendirme veya bu nitelikte yayın yapmak” suçundan işlem yapılan oyuncuların, uyuşturucu madde kullanmadıklarını söyledikleri öğrenildi.

MESELE BİNA DEĞİL EĞİTİM

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri, kampüslerinin taşınmak istenmesini mezuniyet töreninde protesto etti.İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi kampüsünün Narlıdere yerleşkesinin Tınaztepe Yerleşkesine taşınması kararına öğrencilerin tepkileri sürüyor.Seslerini duyurmaya çalışan Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri mezuniyet töreninde konuşmasını yapmak üzere sahneye çıkan Dekan vekili Prof. Dr. Hacı Yakup Öztuna’yı, sırtlarını dönerek ıslık ve alkışlarla protesto etti.Öztuna gelen tepkiler üzerine konuşmasını tamamlayamadan sahneyi terk etti. Mezuniyet töreni sonunda fakülte öğrencileri ve konuklar ‘mesele bina değil eğitim’ sloganları attı.

KATLİAMI ANLATAN BELGESELE YASAKLAMA

Suruç Katliamını anlatan belgesel film yasaklandı.Suruç katliamını ve oraya giden gençlerin hikayesini anlatan ‘Gitmek’ belgeselinin İstanbul gösterimi yasaklandı.Suruç katliamında yaşamını yitiren 33 gencin hikayesinin anlatıldığı ‘Gitmek’ belgeselinin İstanbul gösterimi emniyet ve kaymakamlık tarafından yasaklandı.Belgesel gösterimi Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde yapılacaktı.

 

Haber Kartepe Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑