Güncel

“İmar barışı” ne diyor? Uzmanına sorduk...

Türkiye’de yaklaşık 15 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen İmar Barışı’na başvurular hızla devam ediyor.

25 Temmuz 2018 Saat: 22:22
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.045 kez okunmuştur

“İmar barışı” ne diyor? Uzmanına sorduk...
“İmar barışı” ne diyor? Uzmanına sorduk...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca, imara aykırı veya mülkiyet sorunu çözülememiş, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılmış yapıların kayıt altına alınması için getirilen bu yasal düzenleme, 31 Aralık 2017’den önce yapılmış yapıları kapsıyor.

“Yapı Kayıt Belgesi” ile İmar Kanununa göre alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen para cezaları iptal ediliyor, kat mülkiyetli tapu alınabiliyor, elektrik, su ve doğal gaz gibi altyapı hizmetlerinden faydalanılabiliyor.

Yoğun ilgi gören yasaya vatandaşlar e-Devlet üzerinden başvuru yaparak Yapı Kayıt Belgesini almaya başladı. 31 Ekim tarihinde bitecek olan İmar Barışı’na başvuru sıralamasında Kocaeli en çok başvuru yapılan dördüncü il oldu. Bu süreçte başvuru için gereken bilgilere erişmekte zorluk yaşayan ya da hatalı beyanda bulunmak istemeyenler ise soluğu mimarlık ve mühendislik bürolarında alıyor.

Kartepe’de mühendislik faaliyetleri ile uğraşan İnşaat Mühendisi Murat Yıldız, bu doğrultuda vatandaşlara hizmet vermeye devam ediyor. Biz de Yıldız Mühendislik’in sahibi Murat Yıldız’la İmar Barışı yasasının tüm detaylarını konuştuk. Yıldız, başvuruda dikkat edilmesi gereken konular ve başvuruların nasıl yapılacağına ilişkin bilgiler verdi...

YAPI STOĞU ORTAYA ÇIKACAK

İmar Barışı ile yapı stoğu bilgimizin net bir şekilde ortaya çıkacağını söyleyen Yıldız; “Mülkiyete bağlı paylaşımlarda büyük kolaylık yaşanacak. Elektrik, su ve doğalgaz gibi altyapı gereçlerinin kaçak kullanımı engellenmiş olacak. Vatandaşlarla yerel yöneticiler, kaçak yapılaşmadan dolayı artık karşı karşıya gelmeyecek.” dedi.

ADIM ADIM İMAR BARIŞI

İlerleyen zamanlarda yanlış beyan sonucu birtakım sıkıntılar yaşamamak için başvuru esnasında mutlaka doğru bilgiler verilmesi gerektiğini hatırlatan Murat Yıldız, yapılacak işlemleri adım adım şöyle anlattı...

“İlk olarak taşınmazın üzerinde olduğu arsanın emlak değerini bağlı bulunduğunuz ilçe belediyesinden öğrenmeniz; daha sonra imar barışından faydalanacak taşınmaz ile ilgili büyüklük bilgisini ve yapı özelliklerini doğru bir şekilde sisteme girmeniz gerekiyor. Yapıya ait fotoğraflar da sisteme yüklendikten sonra verdiğiniz beyanın doğruluğunu onaylanıyorsunuz ve karşınıza Yapı Kayıt Belgesi almak için ödemeniz gereken ücret çıkıyor. İlgili kurumlar aracılığıyla parayı yatırmak suretiyle, birkaç gün içinde Yapı Kayıt Belgenizi yine e-Devlet üzerinden almış oluyorsunuz. Bu sayede taşınmazınız yasal hale gelirken; elektrik, su ve doğalgaz gibi altyapı hizmetlerinden de sıkıntı yaşamadan faydalanabiliyorsunuz.”

MÜLKİYET TAPUSU ALACAKLAR İÇİN…

Yıldız; “Kat mülkiyeti tesis edecek ve tapu alacak vatandaşlarımızın binanın ve mevcut taşınmazın, yatay ve düşeydeki harita tespitlerini yaptırmaları, binanın mevcut durumunu gösteren mimari projesini çizdirmeleri gerekiyor. Mülkiyet işlemleri yapacağınız zaman, daha önce Yapı Kayıt Belgesi için yatırmış olduğunuz ücretin aynısını da Tapu Müdürlüğüne yatıracak ve yaptırdığınız zemin tespiti ve mimari proje ile tapu işlemlerini yapabileceksiniz. Bu işlemler sırasında, çizilen projenin Yapı Kayıt Belgesindeki bilgilerle uyumlu olması aranıyor. Dolayısıyla bina tespiti ve mimari projenin başvuru öncesinde yapılmış olması, eksik beyan verme ve yanlış işlem yapma olasılığını ortadan kaldırıyor.” diyerek vatandaşları uyardı.

 

Haber Kartepe Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑