Ekonomi

Firmalar dolara karşı harekete geçtiler

Doların önlenemez artışı sonrası firmalar da harekete geçti

14 Ağustos 2018 Saat: 16:08
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.004 kez okunmuştur

Firmalar dolara karşı harekete geçtiler
Firmalar dolara karşı harekete geçtiler

Dünya gazetesinden İrem Çetingöz ve Serkan Akıncı'nın imzasıyla yayımlanan habere göre, dövizdeki ani dalgalanmalar üreticilerin yeni çözüm yolları aramaya teşvik etti. Bu yollardan biri ürünlerin gramajını düşürmek iken diğeri ise çalışanları bir hafta önceden bayram tatiline çıkarmak. Dövizdeki bu çıkışlar devam ederse fiyatlarda artış da gözlemlenebilecek.

 

 BİRÇOK FİRMA BU UYGYULAMAYA GEÇTİ

 Dövizdeki yükseliş beraberinde enflasyonda da artış getiriyor. Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, sektördeki firmaların hem israfı önlemek adına hem de tüketicinin alım gücüne göre düşük gramajlı ürünlerin bir ay sonra raflarda satışa sunacaklarını söylüyor. Konu ile ilgili Reis şu açıklamalarda bulunuyor; “"Dört kişilik bir aile bir paket pirincin üçte birini pilav yapıyor. 1 kilogram kırmızı mercimek alan bir aile 55 tas çorba yapıyor. Yarım kilogram paketlerin olmasında fayda var. Alım gücü zayıfladığı için ekonomik ürünlere doğru yönelme olacak. Yayla ve Duru gibi markalar da bu uygulamaya geçti. Para değer kaybediyor. Tüketici önce aldığı fiyatla hiçbir ürünü alamayacak. İki üç kişilik ailenin tüketebileceği gramajlar yapılmalı."

 

“AMBALAJLAR YÜZDE 25 KÜÇÜLECEK”

İhracatçılar Meclisi (TİM) Kimya Sektör Konseyi Başkanı Murat Akyüz de kozmetik sektörünün büyük bölümünün ithalata dayalı olduğunu belirterek, “Kurdaki değişimler kozmetik sektörünü de zora sokmuş vaziyette. Firmalar artık stok adetlerini en düşük seviyede tutuyor. Hammadde alımlarını da en düşük seviyeye çekiyor. Kozmetik sektörü geçen yıl ki gibi parlak bir sene geçirmiyor.” ifadelerini kullandı. Çözüm yolu olarak, ürünlerin küçüleceğini belirten Akyüz sözlerinin devamında, “Ambalaj konusunda Türkiye ileri seviyede. Türkiye boş ambalaj üretiminde de Avrupa'yı destekleyen konumda. Enflasyonun etkisiyle de dönem dönem ağırlığı geliyordu. Firmalarda ambalajlarda gramaj düşüklüğünü ıslak mendiller, sabunlar ve aerosoller de yoğun bir şekilde görüyoruz. Ambalajlarda yüzde 25 küçülme görülecek" dedi.

 

Haber Kartepe Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑