Güncel

Elimsan’da işçi kıyımı

Kocaeli Kartepe'de bulunan Elimsan'da ocak ayından bu yana aralıklarla işten çıkarmalar yaşandı ve işçiler tazminatlarını alamadı.

20 Eylül 2018 Saat: 23:42
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.017 kez okunmuştur

Elimsan’da işçi kıyımı
Elimsan’da işçi kıyımı

Dönem dönem Türkiye'nin 'İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' ve Türkiye’nin 'İhracatçı İlk 1000 Firması' listesinde yer alan Elimsan önünde toplanan işçiler, haklarını istedi.

İşçiler adına konuşan işçi Engin Gökbay, haksız ve keyfi uygulamalarla Ocak ayından bu yana 300'e yakın işçinin işinden olduğunu aktardı. Gökbay, “Açıklamayı daha önce yapmalıydık ancak örgütlü bir sendikal yapılanmamız olmadığı için haklarımızı tam olarak bilmemenin eksikliğini yaşadık. Üretimden gelen gücümüzü pazarlık masasında kullanamadık" dedi. Fakat 2014 yılında Birleşik Metal Sendikasının örgütlenme çalışmalarının önüne geçmek için 4 işçinin işine son verilmiş, başlatılan yasal süreç sonrası mahkeme, Elimsan patronunu sendikal örgütlenmenin önüne geçtiği için mahkum etmişti.

PARASIZ VE İŞSİZ KALDIK

Ocak ayından bu yana alacaklarını alamadıklarını aktaran Gökbay, "Haksız ve keyfi uygulamalarla işlerine son verilen, emekli edilen 300’e yakın işçi arkadaşımız ihbar, kösem tazminatlarını ve birikmiş maaş alacaklarını alamamıştır. Ocak ayından bu yana Ramazan, Kurban ve yaz aylarında yasal alacaklarımız ödenmedi ve zor süreçler geçirdik. Okulların açıldığı, ülkenin ekonomik krizde olduğu dönemde parasız ve işsiz kaldık. Çocuklarımızın yüzüne bakamayacak duruma geldik. 300’e yakın işçinin işten çıkarılmasında payı olanların bu keyfi uygulamada sorumluluğu olanların yaşattığı sosyal travmadan dolayı Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na Kocaeli Valiliği’ne Kartepe Kaymakamlığı’na şikayette bulunuyoruz” dedi.

İŞÇİLER TALEPLERİNİ SIRALADI

Yapılan açıklama sonrası işçiler fabrika yöneticileriyle görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede bir tutanak da tutan işçiler, taleplerini sıraladı. 30 Eylül'e kadar birikmiş alacaklarını yasal faizi ile birlikte isteyen işçiler, bu gerçekleşmediği takdirde eylemlerine devam edeceklerini söyledi. Görüşmede, Elimsan Ticari Direktörü olan Alpgiray Bozkurt Avlağı ise, mağduriyetlerin giderilmesi için elinden geleni yapacağını, bu durumun uzlaşı ile çözülmesini istediklerini söyledi.

 

Haber Kartepe Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑