Otomobil

Dünyada elektrikli araç satışı yüzde 70 arttı

Dünya genelinde elektrikli araç satışı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 70 arttı.

1 Ekim 2016 Saat: 15:00
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.793 kez okunmuştur

Dünyada elektrikli araç satışı yüzde 70 arttı
Dünyada elektrikli araç satışı yüzde 70 arttı

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) "2016 Dünya Enerji Yatırımı Raporu'ndan" derlenen bilgilere göre, benzinle çalışan araçlara göre daha verimli olduğu kabul edilen elektrikli otomobil satışının artması, enerji verimliliği alandaki yatırımlara da olumlu yansıdı. Bu kapsamda geçen yıl bu alana 4 milyar dolar yatırım yapıldı.
Bu yatırımın büyük bölümünü içten yanmalı motorlar ve elektrikli araçlar arasındaki fiyat farkını kapatmak için ülkelerin verdiği yatırım teşvikleri oluşturdu. Geriye kalan kısmı ise elektrikli araç kullanıcıları tarafından gerçekleştirildi.

Geçen yıl dünyada elektrikli araç satışı bir önceki yıla kıyasla yüzde 70 artarak 550 bine yükseldi. Söz konusu dönemde yapılan elektrikli araç satışlarıyla günlük küresel petrol talebinin 10 bin varil gerilediği ifade edildi.

Dünya genelinde geçen yıl en fazla elektrikli arabanın satıldığı ülke Çin oldu. Bu dönemde Çin'de 200 bin elektrikli araç satışı yapıldı. Ulaşım kaynaklı hava kirliliğini azaltmaya ve imalat sektörünü geliştirmeye yönelik politikaların uygulandığı ülkede, elektrikli araç kullanımının daha da yaygınlaşacağı belirtiliyor.
Dünya genelinde en fazla elektrikli aracın satıldığı ikinci ülke ise ABD oldu. Geçen yıl ABD'de 110 bin elektrikli otomobil satıldı. Böylece dünyada 2015'te elektrikli araç satışlarının yarıdan fazlası Çin ve ABD'de gerçekleşti.


Ayrıca raporda, dünyada elektrikli araç sayısının artmasıyla birlikte geçen yıl 190 bin araç şarj istasyonunun kurulduğu belirtildi.

TÜRKİYE'DE DURUM

Son dönemde Türkiye'de de elektrikli araç kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla mevzuat çalışmaları başlatıldı. Bu kapsamda TBMM'de elektrikli araçların teşvikine ilişkin "Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi̇ i̇le Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deği̇şi̇kli̇k Yapılmasına Dai̇r Kanun" yasalaştı.
Söz konusu kanunla elektrikli ve hibrit araçlar için vergi basamaklarında yeni bir alt birim oluşturuldu. Bu araçların vergilendirilmesinde değişiklik sağlamak için vergi basamaklarına hem benzin hem de elektrikle çalışan hibrit araçlar adıyla yeni bir alt birim eklendi. Böylece, bu tip araçlar teşvik kapsamına alınmış oldu.
Otomotiv Distribütörleri Derneğinin (ODD) verilerine göre, Türkiye'de bu yılın 8 ayında 36 elektrikli otomobil satışı yapıldı. Benzin ve mazotlu araçlarla rekabet edebilmek amacıyla elektrikli ve hibrit araçların gidiş mesafesinin artırılması ve ülkede şarj istasyonu sayısının artırılması hedefleniyor.

 

Haber Kartepe Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑