Güncel

Derbent halkı teleferik istiyor

Derbentliler, ekonomik gerekçelerle yapımı durdurulan teleferik projesinin yeniden ihale çıkarılmasını istiyor. Muhtar Erdal Baş, projenin tamamlanması için yetkililere seslendi.

23 Kasım 2019 Saat: 14:05
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 973 kez okunmuştur

Derbent halkı teleferik istiyor
Derbent halkı teleferik istiyor

Kartepe Derbent Mahalle Muhtarı Erdal Baş, ilçe halkının 50 yıllık hayali olan Teleferik Hattı Projesi’nin iptal edilmesinden sonra gazetemize konuştu. Baş, “Müteahhidin ekonomik gerekçeler öne sürerek yapmadığı ve sonrasında iptal edilen teleferik projesinin yapılmasını istiyoruz. Proje mahallemize büyük bir hareketlilik getirecekti. Kent büyüklerimizden bu projenin yapılmasını istiyoruz” dedi.

50 YILLIK HAYAL

Derbent ile Kuzuyayla arasında yapılacak Teleferik Hattı Projesi’nin hikayesi 50 yıl öncesine dayanıyor. Farklı dönemlerde yapılan girişimlere rağmen proje bir türlü hayata geçirilemedi. 2014’teki yerel seçimde Kartepe Belediye Başkanı seçilen Hüseyin Üzülmez, teleferik projesinin yapımı için ciddi bir mesai harcadı. 2017 yılının eylül ayında ihale gerçekleştirildi. İhaleyi, Ankaralı Valter Asansörleri firması kazandı. 50 yıllık hayal olan teleferik projesinin temeli, 10 Aralık 2018 tarihinde düzenlenen görkemli bir törenle atıldı. Firma, teleferik projesini Şubat 2020 tarihinde bitireceğini açıklamıştı.

100 MİLYONA MAL OLACAKTI

İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü’nü aynı anda izleyerek Samanlı Dağları’nın zirvesine ulaşılmasını sağlayacak dev proje, yap-işlet-devret yöntemiyle yapılacaktı ve 100 milyon liraya mal olması bekleniyordu. İki etap halinde yapılması projelendirilen teleferik hattının ilk etabı olan Derbent- Kuzu Yayla mesire alanı arasındaki 4 bin 960 metre hat ihaleyi alan firma tarafından 29 yıllığına işletilecekti. Çift yönlü ve 3 halatlı planlanan teleferik projesinin birinci etabı tamamlandıktan sonra ikinci etabı olan SEKA KampıDerbent arasında yapılacaktı.

TEK BİR ÇİVİ ÇAKILMADI

İhaleyi kazanan Valter Asansörleri, bu alanda dünyanın birçok ünlü kayak merkezlerindeki teleferik projelerini de yapmıştı. Firma, 29 yıl işleteceği Derbent-Kartepe Kuzu Yayla arasında yapılacak olan teleferik projesinin temeli atıldıktan sonra hiç çalışma başlatmadı. Kartepe Belediyesi, ekonomik gerekçeler öne sürerek bir bir tek çivi çakmayan firma ile sözleşmesini geçtiğimiz aylarda iptal etmişti.

BAŞ: PROJE YAPILSIN

Teleferik projenin iptal edilmesinin ardından gazetemize konuşan Derbent Mahalle Muhtarı Erdal Baş, projenin iptal edilmesinin kendilerini çok üzdüğünü söyledi. Gazetemize konuşan Baş, “Çok uzun yıllar uğraşıldıktan sonra teleferik projesinin yapılma aşamasına getirildi. Temeli atıldı. Bu bile çok büyük ve anlamlı bir çabaydı. Mahalle halkı olarak çok sevinmiştik. Çünkü teleferik hattının başlangıcı mahallemizde bulunuyordu. Mahallemiz kalkınacak, esnafımız kazanacaktı. Projenin iptal edilmesi bizi çok üzdü. Kent büyüklerimizden yeniden ihale çıkartılmasını ve projenin bitirilmesini arzu ediyoruz” dedi.

Derbent halkı teleferik istiyor ile ilgili görsel sonucu

YENİDEN İHALE- Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, firmanın işi yürütememesine üzüldüklerini fakat projeyi yeniden ihaleye çıkartacakları sözünü verdi.

Derbent halkı teleferik istiyor ile ilgili görsel sonucu

2018’DE TEMELİ ATILMIŞTI - Kartepe’nin 50 yıllık hayali olan teleferik projesinin temeli 10 Aralık 2018 tarihinde dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tahir Büyükakın, dönemin AK Parti İl Başkanı Abdullah Eryarsoy ve Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez tarafından açılmıştı.

 

Haber Kartepe Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑