Dünya

ABD iki ortağını vurdu!

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, ABD'de “11 Eylül” tasarısı olarak bilinen Terörizmin Sponsorlarına Karşı Adalet Yasası'nın (JASTA) onaylanmasına tepki gösterdi.

1 Ekim 2016 Saat: 13:39
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.966 kez okunmuştur

ABD iki ortağını vurdu!
ABD iki ortağını vurdu!

Açıklamada “Tasarının onaylanması, yüz yıllardır uluslararası ilişkilerde etkin bir gelenek olan 'egemenliğin dokunulmazlığının zayıflatılması' ilkesine karşı çıkan ülkeler nezdinde büyük bir endişe kaynağı olmuştur." ifadesi kullanıldı.


ABD'Yİ KORKU SARDI
Açıklamada, ABD güvenlik birimlerinin de yasaya karşı olduğu ve bunun uluslararası ilişkilerde sorunlara yol açacağını kaydettikleri belirtilerek, söz konusu kanunun vahim ve tehlikeli sonuçlarından kaçınmak için ABD Kongresi'nin mantıklı davranarak gerekli adımları atması temenni edildi. Öte yandan Obama'nın yasa hakkında “mütekabiliyet" ilkesinin doğal sonucu olarak ABD'ye karşı da uygulanacağını uyarısından sonra Senato ve Temcsilciler Meclisi geri adım attı. Senato ve Temsilciler Meclisi ABD'ye açılabilecek birçok terör davasına geçit veren yasada mevzuat değişikliğine gidilebileceğini açıkladı. Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, özellikle dünyanın birçok yerinde görev yapan ABD askerlerinin korunması için yasanın düzeltilebileceğini savundu.


SUUDİ ARABİSTAN 750 MİLYAR DOLARINI KURTARABİLECEK Mİ?
ABD Hazine Bakanlığı'nın en son yayınladığı rakamlara göre, Suudi yönetiminin Ağustos ayında ABD hazinesindeki varlığı 96.5 milyar dolar. Suudi Arabistan, ABD'nin Hazine borçları listesinde 15'inci sırada. Söz konusu yasa tasarısı ilk gündeme geldiğinde Suudi yönetimi, Obama'yı “Hazine bonoları dahil ABD'deki toplam 750 milyar dolarlık varlığını satmakla" tehdit etmişti. Suudi Arabistan'ın petrol üretiminden sağladığı gelirlerin ABD'de belli varlıklara yatırılmış olduğu, ABD'nin bu varlıkların ülke dışına çıkmasından endişeli olduğu yıllardır bilinen bir finans gerçeği. Amerikalı siyasetçiler ve finans uzmanları bu satışın gerçekleşmesi halinde Amerikan ekonomisi kadar Arabistan ekonomisinin de olumsuz etkileneceğinin altını çiziyor ve bu resti gerçekçi bulmuyor. Ancak bu büyük varlığın 100 milyar dolarlık kısmının bile satılmasının doların çakılmasına yetebileceği belirtiliyor. Petrol konusunda oldukça agresif politika izleyen Arabistan'ın aynı politikayı kurlar üzerinde oynaması da piyasa analistlerince çok da gerçek dışı bulunmuyor. Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Nayif bin Abdülaziz Al Suud'un bu konuyu da görüşmede dile getirmiş olabileceği değerlendiriliyor.


ABD'NİN TERÖRİZME DESTEĞİ AÇIĞA ÇIKAR
Yeni yasa ile Suudi Arabistan ve ABD ilişkisinin gidişatı tartışılmaya devam ediyor. ABD'li gazeteci Jim W. Dean “Suudi Arabistan bu karara büyük tepki verirse, ABD'nin Balkanlar ve Ortadoğu'da terörizme yardım ve yataklık politikalarına ilişkin bilgi sızdırabilir" ifadelerini kullandı.

 

Haber Kartepe Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑