Türkiye Ekonomisi Ve Önümüzdeki Hafta Doların Seyri

12 Ağustos 2018 Saat: 23:25
Onurcan Değer
ABD-Türkiye ilişkileri gerginliğini koruyor.

 Türkiye'de ev hapsine çarptırılan ABD'li Rahip Brunson'un iade edilmemesi ile ilgili süreç hala devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önel'in başkanlığında bir heyet ABD'ye gitti. ABD, Türkiye'ye Brunson'u serbest bırakması için çarşamba gününe kadar süre verdi. Bunun ardından müzakere çok uzun sürmedi ve anlaşmaya varılamadı. Heyet görüşmenin ardından Türkiye'ye geri döndü.
Bu gelişmelerle haftaya 95.290 puanla başlayan BIST-100 endeksi haftanın son gününü 94.939 puanla, yüzde (-2.31) puan ile kapattı. Hafta içinde dövizde tarihi zirveler üst üste gelirken 5.10 ile haftaya başlayan dolar 6.39 seviyeleri ile haftayı kapattı. Haftanın son gününde dolar birkez daha tarihi zirve yaşadı ve 6.91 seviyelerine ulaştı. Doların tarihi zirveyi görmesinin ardından BIST-100 endeksinde yoğun satıştan kaynaklı birçok hissede devre kesiciler devreye girdi. Avro ise tarihinde ilk kez 7 ₺'nin üzerine çıktı ve 7.84 ile zirve tazeleyen avro haftanın son gününü 7.33 seviyelerinde kapattı. TL'nin dolar karşısındaki değer kayıbı ise son bir yılda yaklaşık yüzde 50 seviyelerine ulaştı.
Trabzon'da konuşan CB Erdoğan, ''Oyununuzu gördük ve meydan okuyoruz. Teslim olmayacağız, büyümeye devam edeceğiz'' sözleri ile dövizdeki yükselişe karşı tepkisini gösterdi. Birkez daha milletimize çağrıda bulunun CB Erdoğan ''Yastık altı dövizi altını doları avrosu olanlar lütfen bunları Türk Lirasına çevirsin'' dedi.
Yeni Ekonomi Modeli'ni açıklayan Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak, ilk hedefin enflasyonla mücadele olacağı belirtti. Ardından ''Cari açık düşürülecek, tasarruf arttırılacak. Finans için yeni bir üst regülasyon oteritesi kurulucak.'' dedi. ABD-Türkiye ilişkilerinin gergin olması ile ilgili konuşan Albayrak ''Sürecin, güçlü tarihi geçmişe ve müttefikliğe sahip iki ülke ilişkilerine uygun şekilde, diploması ve yapıcı çabalarla sonuçlanması önceliğimizdir'' ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız