Bulgaristan Türklerinin yarısı sandığa gitti

16 Kasım 2021 Saat: 13:20
Bulgaristan Türklerinin yarısı sandığa gitti
Bulgaristan’daki Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler için ilimizdeki yaklaşık 10 Bin seçmenden 5 Bin 426’sı sandık başına gitti

Bulgaristan’da yapılan Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri tamamlandı. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikini tura kalırken parlamento seçimi ise Değişime Devam Partisi’nin birinciliği ile sonuçlandı. Türk ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlük Hareketi Partisi (HÖH) ise, oyların yüzde 10,2’sini alarak parlamentoda dördüncü siyasi güç olması bekleniyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI 2. TURA KALDI

Cumhurbaşkanlığı seçiminde katılımın yüzde 33'te kalması ve adayların yüzde 50+1 oya ulaşamaması nedeniyle ülkenin cumhurbaşkanı, ikinci turda belirlenecek. Seçimde Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin (BSP) desteği ile aday olan mevcut Cumhurbaşkanı Rumen Radev, oyların yüzde 49,1'ini alarak 21 Kasım'da yapılacak ikinci tura yükselmişti. Eski Başbakan Boyko Borisov'un partisi Sofya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Anastas Gercikov, oyların yüzde 26,5'ini alarak ikinci turda Radev ile yarışacak.

1 YILDA 3. PARLAMENTO SEÇİMİ

Parlamento seçimleri ise bu yıl üçüncü ke yapılıyor. İlk iki seçimde kurulamayan hükümet, son yapılan seçimde kurulacak. Geçtiğimiz nisan ayında genel seçimler yapılmış ancak hükümet kurulamamış ve geçici hükümet oluşturulmuştu. Akabinde 3 ay sonra temmuz ayında yapılan seçimlerde yine hükümet kurulamamış ve ülkeyi yine geçici hükümet yönetmişti. Son olarak geçtiğimiz pazar günü yapılan seçimlerde nihayet hükümet kurulabilecek.

KARDAYI 3. SIRADA KALDI

Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı seçimleri geçtiğimiz pazar günü gerçekleştirilmişti. İkinci tura kalan cumhurbaşkanlığı seçiminde Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH)’nin Türk adayı Mustafa Karadayı da yarışmıştı. İlimizde de kurulan 7 bölgedeki 8 sandıkta oy kullanan Bulgaristan Türkleri, Türk kökenli ve Müslüman olan Mustafa Karadayı’ya büyük destek vermişti. Ancak Mustafa Karadayı, mevcut Cumhurbaşkanı Rumen Radev ie Prof. Dr. Anastas Gercikovun gerisinde kaldı. Oyların yüzde 13’ünü alan Karadayı, en çok oy alan aday oldu.

SEÇMENİN YARISI OYUNU KULLANDI

İlimizde kurulan sandıklarda Bulgaristan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi sonuçlarını paylaşan Gebze Balkan Türkleri Derneği Başkanı Hüseyin Aksu, “İlimizde yaklaşık 10 Bin seçmen var. Bunun 8 bini Gebze bölgesinde diğerleri ise ilimizin Doğu yakasında ikamet ediyor. 10 bin seçmenden 5 Bin 426’sı oyunu kullandı. Öncelikle sandığa giden fedakar ve duyarlı hemşerilerime çok çok teşekkür ederim. Yaşlısı, hastası, engellisi bir oy bir oy dur deyip sandığa gitti ve sözünü söyledi. Bu seçimin galibi hala duyarlılığını yitirmemiş insanımız, kaybedeni ise mesajlardan rahatsız olanlar, ne oldum delisi olanlar ve bana ne Bulgaristan'da olup bitenden diyenler” dedi.

‘DESTEKLEDİĞİMİZ PARTİ 3. SIRAYA YÜKSELDİ’

Sandıklardan çıkan sayısal verileri de paylaşan Başkan Hüseyin Aksu, “Kocaeli’de oy kullanma oranı bizim açımızdan çok iyi. Bulgaristan’da vurdumduymazlık var. Siyasete güven azalmış durumda. İnsanlar sandığa gitmiyor. Bulgaristan’da siyasette resmen denme yanılma yöntemi deneniyor. Eylül ayında kurulan değişime Devam Partisi seçimlerde birinci oldu. Ancak Kocaeli ve Gebze açısından bakacak olursak nisan seçimlerine göre Kocaeli genelinde oyumuzu 1 Bin 561’den 5 Bin 426’ya çıkardık. Gebze açısından temmuz seçimlerine göre kıyaslama yapılırsa 707’den 2 Bin 396’ya çıktı kullanılan oylar. Türkiye'de yaşayan hemşerilerimiz sayesinde Hak ve Özgürlükler Hareketi tekrar 3. sıraya yükseldi. Bu seçim, bizlere tekrar birlikte yürümeyi öğretti, uzaklara ulaşabilmek için birlikte yürümeliyiz. Bir kez daha teşekkürler” dedi.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız